måndag 12 december 2011

En doft av förväntan .....

I går sken solen som om det vore en vacker vårdag . Men eftersom hela huset doftade av pepparkakor och lussebullar så lurar man ingen , snart är det jul . Jag har läst någonstans att doftminnet är det starkaste minne man har . Visst är det så ibland att man känner en lukt som är så välbekant , men man kan inte sätta fingret på vad det är . och sen när man kommit på det så kan det vara något man inte kännt sen man var liten .
När jag känner doften av eller kombinationen hallon och kardemumma då flyger jag 40 år tillbaks i tiden , när jag åt kalvdans med hallonsylt hos farmor och det var trygghet och lycka . Likaså finns det en lukt som jag aldrig kommit på var den kommer ifrån , men samma lukt fanns när jag vid femton års ålder satt stel av skräck på en bio i Norrtälje och såg Exorcisten . Den där lukten kan komma ibland och jag blir lika skräckslagen varje gång ...eller kommer den av att jag blir rädd ..är det så att man kan känna lukten av rädsla .
Men lukten av pepparkakor, glögg och hyacinter den lukten går inte att ta miste på , det är doften av min barndoms jular . Det är doften av glädje , värme och framför allt förväntan . Fast jag tycker nog hyacinterna dofta mer förr . Har ni några doftminnen ?


YY Julpappersprassel och lackdoft // Lotta YY

22 kommentarer:

lisashus sa...

Du har så rätt när du talar om dofter och jag känner igen mej där! Doftminnen är starka och kan verkligen framkalla känslor!
Sa du kalvdans? En av de östgötska maträtterna och som jag också är uppfödd med. Men vi åt den med kanel och äppelmos!:)

Vilka härligt julinspirerade bilder du visar och man känner nästan doften av ditt pepparkaksbak.
Mörkret talar i alla fall om vilken årstid det är - åh, så kompakt det är - "...ingen dager synes än..." tänkte jag när jag nyss tittade ut i det kolsvarta!
Önskar dej en fin vecka!
Kram
Lisa

Snickaregården sa...

Känner igen mig så väl när du skriver om dofter :)
Juliga bilder. Det är tur att vi har julen med alla ljus nu när det är så mörkt.

Kram Maria

SIMONA sa...

all vintage details...lovely....kisse
simona

STENLYCKA sa...

När jag känner doften av pepparkaksbak då påminns jag av att min mor bakade peppar kakor när jag kom hem från skolan med kräksjuka. Har aldrig tyckt om doften av pepparkakor och ej gillat att äta pepparkakor sedan dess. Så dofter påverkar oss värdigt mycket.
Önskar dig allt gott denna måndag och snart kommer jag att fira jul hos våra kära i din stad!
Kram Raina

annashusidingtuna sa...

Hej!
En doft som jag först inte reflekterade över och som jag sedan i flera år undrade vad det var, är just där på julafton när alla öppnar sina julklappar.
Jag tror att det liksom är summan av alla dofter som blir då och bara då.
Det doftar hyacinter, apelsiner med nejlikor i, julmaten med bla janssons frestelse, must också det där sista.
Nämligen julpapperet och tejpen, när allt blir på samma gång då doftar det jul.
h en toppen måndag.
Kram kram Anna

~ Eva ~ sa...

Kaffe & krongrädde & farmors gamla silversked...en smak,en doft...fast nu så har visst hennes silverskedar försvunnit någonstans, så det är över liksom, och bara ett fint doftminne ;*)

Kramen från Eva

Vintage House sa...

Ja dofter är något som sitter kvar länge och visst är det underbart med julens dofter och minnne
så vacker hylla och kanonfina burkar du har...
kram
sandra

gamla skolan sa...

Härliga bilder och så många fina burkar du har !!! Ja , det är konstigt med dofter , att man ofta förknippar en doft med en händelse .
Kramar // Susanne ♥

Vida sa...

så sant så sant det där med dofter:) man blir lycklig på ett alldeles speciellt sätt när man sätter samman dofter och händelser;) härligt...

vackra bilder du bjuder på;)

Vidagrönpromenad

Här är gudagott att vara ! sa...

Vad fint du skriver om dina doftminnen! - Själv använder jag näsan hela tiden och luktar på allt ...
Minnesdofterna försvinner aldrig, dom bär man med sej hela livet... - Tycker att det är underbart att kunna frambringa en massa minnen bara av att känna lukten av något !
- Juldofterna kommer man ju särskilt ihåg för dom är ju så sammankopplade med julen, som är något väldigt speciellt i ett barns liv.
- Så vackra juliga bilder du visar oss ♥
Ha det gott !
Kram Anneli

brudeblogg sa...

Duften av jul er deilig!
Surkål er juleduft for meg. Vet ikke hva surkål heter på svensk.
Og klementiner og nellik er jul.
Og granbar, selvfølgelig :)

Nillis sa...

Mysigt. Visst är det så med doftförnimmelser. Särskilt tydligt på julen tycker jag. Kram

Sussi sa...

Ja, det är något speciellt med dofter...en del dofter är som en "on" knapp för en hel radda med minnen som ramlar över en...både roliga och mindre roliga. Men så här runt jul är i alla fall mina doftminnen bara positiva, pirriga, förväntansfulla och underbara...
/Kram
Sussi
ps jag tände alla fyra ljusen i kransen på en gång! ds

Marie sa...

Visst är det lite häftigt med doftminnen, tänk att en speciell händelse kan vara så förknippad med en doft. Har också några sådana minnen.

Jättemysiga bilder, vilken julkänsla man får!

Kram Kram
Marie

weisser traum sa...

oh einfach wunderschön.
grüässli daniela

STENLYCKA sa...

Lusselkramar på dig ♥
Raina

OF SPRING AND SUMMER sa...

Hej Lotta!
Ja, julen har många doftminnen. De flesta från julbaken i mammas eller mormors kök. Härligt!
Ha det så bra.
Kram Ingrid

linnea-maria sa...

Åh vilka fina bilder. Kantbanderna på hyllan är superfina. Hyacinter var bannlysta i mitt barndomshem eftersom mamma får ont i huvudet av dem. Men hemma hos mig finns det alltid blommande hyacinter vid jul. Jag har aldrig känt lukten av rädsla men väl känt metallsmaken i mun, när jag har känt mig riktigt hotad. Kram /Therese

Irenes tavlor sa...

dofter skapar minnen (som i min kakburk) men även minsta ljud kan få en att minnas en speciell händelse, julen är väl dofternas höjdpunkt i en salig blandning, mysigt du har på dina hyllor, lussekramar

Sallys hus sa...

Hallå där!
Vilket fint inlägg och vad mycket fint på dina hyllor...sååå mysigt!

Doften av blöt asfallt.....älskar den doften...jag förknippar den med barndommen och hopprep....;)
Kram Katarina

Rosor och Spetsar sa...

Så julfint du gjort därpå dina hyllor, gillar hyllkanterna, det är ett minne från när jag var liten - inte doftminne då men mamma gjorde rent i alla köksskåpen innan jul och satte upp nya fina hyllremsor och jag tyckte det blev så fint.
Pepperkakasbaksdoft och skinkgriljering är doftminnen från jular när jag var liten och känns härliga i själen när de doftar.
Många fina minnen finns från jular när man var liten
Ha det bra
Kramar
Annelie

Ett Vitare Hem sa...

Åh så vackert du gjort och visst framkallar dofter minnen, absolut!
Ha en riktigt fin onsdagskväll!
Kram/Lena